‘Kamers met aandacht’: gezocht voor jongeren

Op 17 april start in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede een zoektocht naar ‘kamers met aandacht’. Deze kamers worden gezocht voor jongeren die de jeugdhulpinstelling verlaten. Ze hebben vaak geen familie om op terug te vallen als ze achttien zijn en op kamers gaan wonen. Ze zijn op een leeftijd om zelfstandig te gaan wonen, maar hebben daarbij nog wat hulp nodig. De gemeenten zoeken samen met zeven jeugdhulpaanbieders naar mensen die een kamer aan de jongeren willen verhuren.

Persoonlijke aandacht

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis,of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis is. De jongeren willen af en toe bij iemand kunnen aankloppen voor een praatje. Bijvoorbeeld over hoe lang je de spaghetti eigenlijk moet koken en waar je het beste je fiets kan laten maken. De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn woonomgeving bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, omdat hij/zij niet zelf in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan. Deze jongvolwassenen verlaten de jeugdzorg en het is de bedoeling dat zij terugkeren naar de regio waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Na een periode van aandacht van een verhuurder en ambulante begeleiding van een zorgaanbieder, hebben zij voldoende vaardigheden en een netwerk om zelfstandig te functioneren.

Zorgvuldige match

Verhuurder en jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. Voorwaarden zijn dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar verhuurt aan de jongere en de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat wordt geadviseerd door de landelijke huurcommissie. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen en hebben een dagbesteding.

Aanmelden

Heb je een geschikte kamer beschikbaar en wil je een jongere een goede start naar zelfstandigheid geven?. Kijk voor aanmelding en meer informatie opwww.kamersmetaandacht.nl. Of neem contact op met Bianca van der Neut (projectleider Jeugdfocus) via 06 11 134 685 of info@kamersmetaandacht.nl.