Nicolaas omarmt twee luiken in Odijkse Mariakapel

De Nicolaas-icoon, die in de Mariakapel sinds 2001 hangt, is vanaf 25 juni in een drieluik geplaatst. De Nicolaas-icoon is dan opgenomen op het middenpaneel.

Op het linkse luik staat een afbeelding van de St. Nicolaas-reliek, met een QR-code om in de Mariakapel de plaatsing (door mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht) van de reliek in de Odijkse H. Nicolaaskerk op 4 december 2022, te kunnen zien.

In het rechtse luik staat een flesje Manna-water tentoongesteld met uitleg hierover.

In de Eucharistieviering van zondag 25 juni heeft pastoor Fred Hogenelst het drieluik gezegend. Na deze Viering is het drieluik overgebracht naar de Mariakapel, waar het een vaste plaats heeft.

Het 3-luik is vervaardigd door parochiaan Ton Bosboom uit een kerkbank van de H. Nicolaaskerk.

Manna-water geschonken door Roelof-Jan de Wild,  voorzitter Sint-Nicolaas Genootschap Nederland.

De stoffelijke resten van St. Nicolaas, waarvoor in het Italiaanse Bari een graf is opgericht in mei 1087, scheiden elk jaar op wonderlijke wijze een vocht af dat wordt opgevangen en waarvan druppeltjes vermengd worden met water.

Vandaar de naam Manna-water. ‘Manna’ is het Hebreeuwse woord voor ‘Voedsel uit de hemel’.

Pelgrims kunnen zo’n flesje meenemen en geestelijken gebruiken het in hun ambten. Het vocht wordt jaarlijks feestelijk en plechtig gewonnen uit het graf, rond 8 en 9 mei.

De Icoon stelt de H. Nicolaas, de Wonderdoe­ner, voor. De heilige is tot zijn midden frontaal weergegeven. De H. Nicolaas verheft zijn rechterhand in een zegengebaar. Met zijn drie vingers symboliseert hij de H. Drieëenheid. In zijn linkerhand houdt de H. Nicolaas een rijk versierde gesloten bijbel vast. Op zijn schouders rust het omophorion (bisschops­stola). De Icoon komt uit Centraal Rusland en wordt gedateerd uit circa 1840.