Maria van der Heijden tijdens de Preek van de Leek in Odijk

Gebruik talent en een flink scheutje ongehoorzaamheid om het verschil te maken

Tijdens de Preek van de Leek, afgelopen zondag in de H. Nicolaaskerk in Odijk, startte Maria van der Heijden met Exocus 1 & 2 uit het Oude Testament. Daarna verbond zij deze verhalen naar de huidige tijdgeest met hoofdrollen van vrouwen in het hier en nu, zoals Theresa May, Angela Merkel, Sigrid Kaag en Greta Thunberg. Tot slot sprak zij over Women on Wings, de organisatie die zij mede opgericht heeft en die inmiddels een kwart miljoen banen heeft gecreëerd voor vrouwen op het platteland van India. 


Klimaatverandering

Exodus 1 & 2 gaan over twee vrouwen, Sifra en Pua die zich verzetten tegen de opdracht van de koning omdat de liefde voor het leven voor hen zwaarder telde dan hun baan en gehoorzaamheid. Maria: Gelijk aan de verhalen van Exodus 1 en 2 zien we bij een actueel thema als het klimaat dat heibel nodig is om te veranderen. Een mooi voorbeeld is Greta Thunberg, de aanstichter van een grote groene beweging van schoolkinderen in Europa. In navolging van Greta staakten afgelopen week in Zwitserland 22.000 jongeren en in Duitsland 30.000.”


Talenten gebruiken

Maria: ”Vrouwen die het wereldtoneel halen, zoals Greta Thunber, Michelle Obama en Sigrid Kaag zijn vrouwen zoals u en ik. Opgegroeid in een wijk van een stad met een speeltuin waar geknikkerd wordt of in een dorp of op het platteland waar meisjes touwtje springen en leren fietsen. Deze vrouwen gebruiken hun talenten om het verschil te maken voor de wereld en voor meer vrouwen dan alleen hun gezin.”

Women on Wings

Maria: ”In de periode van 2007 tot heden hebben wij met Women on Wings en onze business partners 253.200 extra banen gecreëerd in India. De impact van een baan gaat verder dan het hebben van een inkomen. Het betekent ook dat 253.200 vrouwen zijn empowered. Immers, we weten dat een vrouw meer eigenwaarde krijgt als ze bijdraagt aan het verbeteren van de financiële situatie van haar gezin. Tevens krijgt ze een betere positie in haar familie. Als gevolg hiervan kunnen 760.000 kinderen betere scholing krijgen dat hen een grotere kans geeft op een betere toekomst en hierdoor hebben uiteindelijk 1.26 miljoen mensen op het Indiase platteland een beter bestaan.”

Koningin Maxima

Bij het vijf jarig bestaan van Women on Wings in 2012 was koningin Maxima aanwezig. Sindsdien is zij de beschermvrouwe van Women on Wings. Koningin Maxima: “Women on Wings ondersteunt het leven van meer dan een kwart miljoen families op het platteland in India. Door kennis en kunde te delen zijn vrouwen in staat hun eigen inkomen te verdienen. Een fantastisch voorbeeld van het realiseren van een betere toekomst van vrouwen en hun gezinnen.”Ook onze koningin is volgens Maria een mooi voorbeeld van een huidige Sifra of Pua.”Zij zet haar positie in om microkredieten voor vrouwen te stimuleren en zet haar culturele achtergrond in voor de integratie van andere culturen in Nederland.”

Maria: Sifra en Pua uit het Oude Testament zijn voor mij symbolen van hoop en verandering. Ik wens ons allen toe dat wij in dit nieuwe jaar 2019 ieder voor ons zelf dezelfde moed en lef kunnen tonen om bij te dragen aan dat wat nodig is in uw eigen omgeving. Kijk naar waar u verschil kunt maken. Met een flink scheutje ongehoorzaamheid.

Vitaliteitsprogramma
De Preek van de Leek is een initiatief van het vitalitieitsprogramma van de geloofsgemeenschap H. Nicolaaskerk Odijk. Een programma waarmee door verschillende activiteiten invullingen gegeven wordt aan de kernwaarden Geloof, Verdieping en Verbinding. Voor vragen en/of contact kunt u mailen naar vitaliteit.nicolaaskerk@gmail.com.