Daarom periodiek schenken aan de parochie


Indien u gewend bent jaarlijks vrijwillig te schenken aan Kerkbalans kunt u ook periodiek schenken. Dat levert voor u een belastingvoordeel op en voor onze geloofsgemeenschap meer zekerheid. Vier vragen over periodiek schenken.

Wat is periodiek schenken?

Een periodieke schenking heeft een looptijd van minimaal vijf jaar. Dan beslist u of u wilt verlengen. Als u de schenking vastlegt voor onbepaalde tijd, hoeft u niet voor een periode van vijf jaar te verlengen. U kunt dan, nadat de eerste vijf jaar voorbij zijn, elk jaar beslissen om te stoppen.

Welke voordelen heeft periodiek schenken?

Het grote voordeel is, dat uw gift volledig aftrekbaar is van uw belastbaar inkomen en dat u dus een deel van uw gift terug ontvangt van de belastingdienst. Giften, die niet schriftelijk zijn vastgelegd als periodieke schenking zijn niet of beperkt aftrekbaar.
Het voordeel voor de geloofsgemeenschap is, dat wij met uw structurele steun vertrouwen en financiële middelen krijgen om onze doelstellingen te bereiken.
Wilt u netto hetzelfde bedrag blijven schenken dan kunt u overwegen uw bijdrage te verhogen. Het meerdere van uw schenking komt dan ten goede aan de geloofsgemeenschap. Voor u blijft alles zoals het was.

Hoe regel ik een periodieke schenking?

Wilt u een bestaande donatie omzetten of wilt u ons direct steunen met een periodieke schenking? Dan heeft u een schenkingsovereenkomst nodig. Deze kunt u hier downloaden. Na invulling (2 exemplaren) vindt ondertekening en registratie plaats door de penningmeester van de parochie. U ontvangt één exemplaar retour voor uw administratie. Doet u het nog dit jaar, dan heeft u direct voordeel.

Co van Rooijen

Rekenvoorbeeld

Zonder overeenkomstMet overeenkomstMet overeenkomst
Jaarinkomen35.00035.00035.000
Belastingtarief(*)37,05%37,05%37,05%
Schenking per jaar350350556
Belastingteruggave0129,68206
Netto betaalt u350220,32350

(*) Dit rekenvoorbeeld gaat uit van een belastingtarief van 37,05%, dat naar verwachting stapsgewijs in 2021 wordt ingevoerd. Kijk voor meer actuele informatie over geldende belastingtarieven op belastingdienst.nl/giften